Familie, manipulare

Lista articolelor despre familie si manipulare pe AflaCum.ro

Articole despre familie si manipulare

Citeste cele mai noi articole despre familie si manipulare publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre familie si manipulare, pe AflaCum.ro!

Intr-o societate in care oamenii se vaita ca altii iau decizii pentru ei, e important sa stii ce e manipularea si cum poti s-o eviti. Din pacate, in mod cotidian suntem inconjurati de persoane care incearca sa ne manipuleze. Unii oameni o fac perfect constient si reprezinta un pericol major, altii inconstient(prieteni, familie) din dorinta de-asi pune amprenta in vietile persoanelor dragi.

Prin natura noastra, manipulam si suntem manipulati. Important e sa nu o facem cu un scop ascuns, care sa produca rau persoanelor din jurul nostru.

Exista cateva reguli(sfaturi) care te vor ajuta, cu siguranta, sa identifici manipularea si sa o eviti, pe cat posibil.

Expresia spalare pe creier(controlul mintii/persuasiune coercitiva/conversia credintei) a fost folosita pentru prima data in anii 1950 de catre jurnalistul american Edward Hunter. Acesta facea referire astfel la tratamentul la care au fost supusi soldatii americani in lagare, in timpul razboiului din Coreea. Astfel de tehnici au aparut inca din Egiptul Antic! Spalarea pe creier este folosita de parteneri de viata, parinti abuzivi, lideri de cult, societati secrete, dictatori etc pentru manipularea si impunerea controlului asupra victimelor.

Aceste tehnici de spalare a creierului nu implica arme iesite din comun sau puteri supranaturale, ci implica o intelegere a psihicului uman si o dorinta de a-l exploata. Intelegand mai bine aceste tehnici, poti invata cum sa te protejezi pe tine si pe cei dragi de ele. Pasi in spalarea pe creier:

1. Stabilirea tintelor. Tintele(targetul) sunt persoanele vulnerabile, slabe. Nu toata lumea reprezinta o tinta pentru controlul mintii. Anumiti oameni sunt mai susceptibili la anumite forme de control, in momente diferite. Un manipulator cu experienta stie sa-si aleaga victimele. Acestea sunt persoane care trec prin perioade mai dificile sau printr-o schimbare radicala. Pe scurt, oameni care nu se simt suficient de increzatori in sine! Posibili candidati:

Oamenii sunt biologic creati sa se simta atrasi de bebelusi, de fetele lor adorabile si de gesturile lor dragalase. Unii doresc atat de tare sa vada aceste figuri in jur, incat fac o multime de copii. A avea unul, trei, cinci sau chiar sapte copii nu e deloc surprinzator, insa exista familii mult mai numeroase, care au devenit chiar celebre. Despre acestea, in materialul urmator.

Cele mai numeroase familii devenite celebre:

1. Ziona. Tatal Ziona s-a nascut in India si s-a casatorit cu prima sa sotie, Zathiangi, la 17 ani. Are o familie cu 39 sotii si 94 copii! Familia este atat de numeroasa incat membrii sai pot consuma pana la 200 kilograme de orez si 130 kilograme de cartofi pe zi! Ziona & co locuiesc intr-o cladire cu 100 camere si se hranesc din productie proprie:  cresc animale si cultiva pamantul. Tatal Ziona este, de asemenea, liderul sectei crestine numita Chana pawl. Acesta are credinta ca, in curand, va guverna lumea impreuna cu Iisus...

Socrii reprezinta, pentru multi dintre noi, o adevarata spaima sau, macar, o provocare dificila. Relatia cu acestia, cu parintii partenerului de viata, devine, in multe situatii, tensionata. De ce? In principal, datorita lipsei de incredere; una reciproca, in general. Cum rezolvi aceste nedorite tensiuni? Afla din randurile de mai jos.

Relatia cu socrii, in stransa legatura cu relatia partenerului/ei tau/le de viata cu parintii sai. Daca persoana pe care ai ales-o sa iti fie aproape tot restul vietii, e la un nivel crescut de dependenta fata de parintii sai, apar problemele. El/ea le va permite socrilor tai sa isi bage nasul in viata voastra de cuplu, mai mult decat e cazul. Tensiunile se isntaleaza usor-usor. Apar chiar sentimente precum gelozia, creata de ideea baiatul/fata lui mama.

Construieste relatia cu socrii, chiar daca nu e usor. Pentru a evita tensiunile, incearca sa porti o discutie cu partenerul/a de viata. Oricat ar fi de dependent/a de parinti, trebuie sa inteleaga faptul ca a inceput o viata noua, ca si-a intemeiat o familie. In plus, incearca sa comunici cu socrii in limite decente, chiar daca nu le impartasesti mereu ideile. Nu e bine sa pui persoana iubita la mijloc: intre tine si parintii sai.

Multi dintre noi cunosc sentimentul de manipulare. Influenta emotionala poate fi un instrument puternic, iar unii il folosesc in mod activ, pentru a profita de naivitatea, bunatatea victimelor.

Astazi, iti prezentam o lista de 8 semne care te vor ajuta sa identifici capcanele unui manipulator emotional:

1. Iti submineaza increderea in propria judecata. Manipulatorii emotionali sunt mincinosi innascuti, deci sunt foarte talentati. Ei sustin ca nu au facut ceva(o actiune negativa), chiar daca i-ai prins facand acel ceva. Cel mai rau lucru este ca mint asa de bine si sunt atat de convingataori incat te fac sa te indoiesti de propria judecata. Intotdeauna vor insista ca problemele sunt doar in mintea ta. E modul lor preferat de a te controla.

Femeia familista sau femeia de casa, asa cum de multe ori este numita in mod eronat, nu trebuie sa se comporte ca si cum a renuntat la sine. A avea o familie inseamna reciprocitate, sentimente impartasite, atributiuni impartite in asa fel incat niciunul dintre membri familiei sa nu se simta lezat sau in inferioritate.

1. Alege-ti calea. De multe ori, femeia casatorita simte ca renunta la propria viata atunci cand nu mai face fata indatoririlor ce i se impun in timp. Daca vrei sa te casatoresti, trebuie sa stii ca nu exista un anumit set de reguli privitoare la o familie. Sigur, exista multe preconceptii legate de celula de baza a societatii, insa asta nu inseamna ca acestea iti arata si calea potrivita. Multe dintre regulile gresite pleaca din atentia exagerata pentru ceea ce spun, ce vor altii. Pentru a fi cu adevarat fericita in sanul unei familii e bine sa faci frecvent ceea ce crezi, nu ceea ce iti transmit terte persoane. Pe scurt, indeplineste-ti indatoririle fara sa depinzi de altii.

Asadar, nu te ghida dupa stereotipuri si asteptari, ci dupa felul in care consideri ca lucrurile merg bine in familia ta.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca vi se pare ca lucrurile merg prost si ca nu mai puteti gasi solutii la problemele...
Toamna intreaga natura se transforma intr-un imens loc de joaca, fiind vremea recoltelor si a frunzelor cazatoare. ...
Atat viata profesionala, cat si cea personala implica mult timp si efort. Daca aveti un loc de...
Chiar daca mama este adeseori cea care se ingrijeste de copii si de casa in general, in...
In afara de pastrarea curateniei in casa, de asemenea trebuie sa va asigurati ca miroase bine. Acest...
Desi criza financiara a lasat un gol adanc in buzunarele oamenilor, dupa valurile de concedieri si scumpiri...