Relatii

Fie ca ai o relatie de durata sau una de putin timp, un sfat este intotdeauna bine primit. Afla cum e bine sa te comporti intr-o relatiie si sa comunici pe intelesul partenerului, fie ca sunteti iubiti sau doar aveti  o relatie platonica.

Ai iesit cu un tip, te-ai distrat grozav si vrei sa-l vezi din nou? Speri ca se simte la fel, dar habar nu ai daca sentimentul e reciproc? Nu iti face griji! Exista semne clare care arata daca vrea sau nu te reintalneasca!

Atasamentul se refera la o relatie emotionala dintre doua persoane care implica un schimb de afectiune, grija si intimitate. Modurile in care interactionezi si te comporti intr-o relatie sunt determinate de anumite tipare de atasament, dezvoltate inca din copilarie in relatia parinte-copil. Din pacate, anumite atasamente pot duce la relatii toxice.

Iti place o persoana? Crezi ca e indragostita de tine, desi nu ti-a spus nimic? Nu astepta declaratia! Tot ce trebuie sa faci este sa urmaresti comportamentul inconstient al admiratorului/oarei tau/tale. Vorbeste de la sine!

Compasiunea reprezinta capacitatea fiecarui individ de a simti parere de rau fata de suferintele cuiva. In dictionarul limbii romane, compasiunea este sinonima cu mila. In realitate, exista o diferenta importanta intre cele doua concepte. Compasiunea duce la un nivel superior empatia, reprezentand dorinta de a face bine fara a astepta un feedback pozitiv: faci bine si atat! In schimb, mila are o latura negativa: emotia de superioritate; sau altfel spus, ajuti pe cineva, punandu-te in locul sau, doar pentru a te bucura ca nu esti in pozitia respectiva.

O relatie serioasa, profunda nu presupune doar rostirea unui te iubesc. Aceasta expresie a dragostei poate ascunde, fara probleme, sentimente false. Comunicarea, deschiderea catre subiecte de interes, gandurile unui viitor comun sunt doar trei elemente care sugereaza ca traiesti o relatie sanatoasa. Altfel, exista cateva semne care pot indica faptul ca partenerul/a nu te iubeste cu adevarat!

O relatie de iubire presupune intensitate, implicare, emotie, seriozitate. Totusi, multe persoane confunda seriozitatea cu incrancenarea si astfel relatia se poate prabusi cu usurinta. Evolutia umana ne-a aratat ca umorul(jocurile amuzante) reprezinta una dintre cele mai atractive calitati. In toata istoria, barbatii care au incercat sa cucereasca doamnele cu umorul lor au tras lozul castigator.

Oricine si-a dorit, macar o data in viata, sa poata citi gandurile unei persoane importante(partener de viata, sef, coleg etc). Nu e posibil, din pacate sau din fericire :) Totusi, limbajul nonverbal iti poate spune multe despre starea de spirit a interlocutorului, despre cum se simte in timp ce vorbeste cu tine. Se intampla deoarece cea mai mare parte a limbajului corporal este conectat la subconstient. Astfel, putem spune ceva, dar gesturile noastre pot exprima cu totul altceva, intr-un mod natural!

Orice relatie trece printr-un anumit nivel de toxicitate. Este normal sa existe maxime si minime in cuplu. La fel cum, e firesc sa stii cand trebuie sa renunti la relatie. De multe ori, din pacate, e usor de zis, greu de facut! Iata de ce aleg cei mai multi oameni sa ramana in relatii toxice.

Unii dintre noi suntem pasari de noapte, iar altii, persoane care se conduc dupa principiul cine se scoala de dimineata departe ajunge! In ciuda diferentelor dintre obiceiurile noastre de somn, incercam sa ne adaptam in cuplu oricarei situatii. Totusi, ar fi bine sa va bagati in pat in acelasi timp. Sunt o multime de avantaje. Si nu e vorba despre o parere sau alta, ci despre studii clare puse in practica de catre oamenii de stiinta.

Relatiile la distanta sunt la mare cautare in societatea moderna, fiind determinate de globalizare, de comunicarea virtuala mult simplificata si de statutul social al individului, care poate munci, fara mari probleme, intr-o tara straina. Sa privim doar cazul Romaniei, tara din care, anual, zeci de mii de romani pleaca pentru a-si gasi locuri de munca mai stabile in alte tari. Multe dintre aceste persoane lasa soti/sotii acasa. Unii rezista in relatia de la distanta. Altii nu stiu sa se descurce si  ajung la despartire.

Viata de cuplu ar fi mai putin dificila, daca am avea o agenda cu raspunsuri pentru orice situatie dificila. Din pacate, nu exista. Din fericire, exista cateva comportamente general valabile care iti vor mentine relatia armonioasa! Iata ce nu trebuie sa faci niciodata intr-o relatie.

Femeile se simt instinctual mai atrase de baietii rai, adica de acei barbati ingamfati, sobri, seriosi si aroganti. Toate studiile indica asta. Dar de ce un astfel de barbat este mai atractiv decat unul zambitor? Oamenii de stiinta au gasit raspunsurile, iar noi ti le impartasim!

Casatoria inseamna, automat, mutarea impreuna, iar acest pas important aduce, de la sine, o mare provocare in interiorul cuplului. Timpul comun consolideaza relatia sau, din contra, o poate distruge. Conflictele sunt firesti in orice cuplu. Felul in care gestionezi, insa, aceste situatii neplacute este esential pentru viitorul relatiei.

Un nou-nascut poate cauza probleme intre tinerii parinti? Nu ne place sa o spunem, dar da, se intampla. De fapt, viata de cuplu se schimba radical, odata cu aparitia celui mic. Creste nivelul de stres si scade nivelul de satisfactie, vreti nu vreti! Exista, din fericire, solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

Ce stim despre barbati? Vor sari intotdeauna in ajutorul unei persoane aflate in primejdie. Iubesc fotbalul si sportul, in general. Multi sunt foarte chipesi cu barba. Sunt curajosi. Cam acestea sunt constantele despre barbati, daca le intrebam pe femei. Ce cred, insa, barbatii despre propriile persoane? Raspundem in cele ce urmeaza.

Vrei sa afli daca o persoana intrata recent in viata ta te place sau nu? Ai putea sa-ti faci curaj sa o intrebi. Nu vei avea, insa, garantia unui raspuns sincer. Mai bine invata sa-i citesti gesturile. Nu e atat de complicat. Ai nevoie de putina atentie si de interpretarile corecte.

Problemele de cuplu se pot instala incet si sigur, fara sa constientizezi prea bine situatia. Unul dintre efecte: racirea/distantarea/ indiferenta partenerului de viata, fie ca iti e concubin sau sot. Cand observi astfel de comportamente la cel pe care il iubesti, trebuie sa te intrebi de ce se intampla ,sa discuti cu el si sa cautati rezolvari!

Supararea nu e buna niciodata, d-apai inainte de somn! Daca atunci cand esti treaz/a, ai solutii pentru a procesa emotiile negative si pentru a le atenua, inainte de a te baga in pat, nu se mai intampla asta: sentimentul de neliniste va creste, iar noaptea se poate transforma intr-un adevarat cosmar!

Barbatii nu sunt cei mai buni ascultatori de femei, indiferent ca vorbim despre un iubit, un prieten sau chiar despre un frate. Nu se intampla din cauza superficialitatii sau a plictiselii, asa cum cred foarte multe reprezentante ale sexului frumos. Explicatia pentru aceasta dificultate este stiintifica si tine de creierul barbatului!

Relatiile sunt greu de gestionat, mai ales odata cu trecerea timpului. Se spune ca perioada critica in cuplu se instaleaza undeva la 7 ani de la debutul relatiei. Unele studii indica faptul ca marile probleme in cuplu, in marea lor majoritate, apar intre 5 si 8 ani de la momentul de start. Exista chiar si semne clare ca relatia nu mai functioneaza deloc asa cum trebuie.