Dieta pentru creier. Creierul uman nu doarme niciodata, dar asta nu inseamna ca nu are nevoie de odihna pentru a functiona la parametri optimi. Stimularea sa inseamna repaus zilnic de la activitatile stresante, lectura, aer curat si o alimentatie potrivita. Daca il bombardezi toata ziua stand in fata calculatorului si a televizorului, vor aparea problemele. De asemenea, alimentatia este foarte importanta pentru sanatatea creierului uman.
Alimente potrivite in dieta pentru creier:
- consuma zilnic fructe de padure, nuci sau avocado. Aceste fructe previn aparitia bolilor neurodegenerative.
- mananca oua cat mai des(de la gaini crescute in libertate). Ouale contin o substanta numita colina, asemanatoare cu vitamina B. Rolul colinei este de a imbunatati memoria, dar si timpul de reactie al mintii.
- consuma somon, un peste bogat in omega 3, proteine si fier, toate excelente pentru mentinerea si imbunatatirea memoriei.
- bea cafea moderat - cofeina este bogata in antioxidanti si amino acizi, benefice pentru buna functionare a creierului.
- mananca vinete- contin antioxidanti, nutrienti pentru creier si substante antiinflamatorii.
- bea ceai verde - are efecte neuroprotectoare.
- cerealele integrale sunt bogate in vitamine si magneziu, substante necesare pentru buna functionare a creierului.
- bananele contin glucoza atat de necesara creierului.
Cum trebuie sa arate, pe scurt, o zi buna pentru creierul tau:
- dimineata, trezeste-te cu voie buna, zambeste, consuma o banana - contine necesarul zilnic de glucoza - si cateva bucatele de ciocolata neagra - creste fluxul de sange de la nivelul creierului.
- la pranz si seara, mananca sanatos(evita prajelile, limiteaza consumul de zahar, de sare si de grasimi saturate in exces) si introdu in dieta, unul sau mai multe dintre alimentele enumerate mai sus.
- somnul cel mai bun pentru creier - incearca sa adormi cel mai tarziu la ora 22.00, fara telefon in apropiere si cu tv-ul oprit.
- dormi cat de mult poti pe o parte - in aceasta pozitie, sunt eliminate mai usor toxinele, iar creierul poate elimina si alti produsi asociati cu bolile Alzheimer sau Parkinson.