Educatie

Educatia incepe din copilaria timpurie si este un proces care continua pana la stadiul de adult. Afla ce trebuie sa faci pentru a avea parte de o educatie desavarsita, chiar daca nu iti permiti sa urmezi cursurile unei universitati de prestigiu!

Cacofonia reprezinta o suprapunere de sunete discordante sau un amestec discordant de sunete. Cuvantul provine din limba greaca, de la kakos = rau, urat si phone = voce. Cacofoniile(disonantele) nu sunt considerate greseli propriu-zise, insa Academia Romana recomanda evitarea acestora, deoarece provoaca succesiuni neplacute de sunete sau chiar formarea accidentala de cuvinte dezagreabile sau cu sensuri nepotrivite.

Pleonasmul reprezinta o eroare de exprimare constand in folosirea alaturata a unor cuvinte, expresii, propozitii etc care repeta in mod inutil aceeasi idee. Conform normelor lingvistice, pleonasmul( provine din grecescul pleonasmos, exces) reprezinta exprimarea unei idei prin folosirea mai multor cuvinte decat este necesar.

Paronimul este un cuvant asemanator cu alt cuvant din punctul de vedere al formei, insa deosebit de acesta ca sens (si ca origine). Cuvantul a fost imprumutat in limba romana din frantuzescul paronyme, care, la randul sau, are origini in greaca veche. Paronumos e format din elementele de compunere para(alaturi) si onoma(nume).

Anacolutul reprezinta o discontinuitate sau o ruptura logico-sintactica in interiorul unei propozitii sau al unei fraze . Aceasta greseala se produce prin schimbarea nefericita a constructiei unei proprozitii/fraze. Mai exact, incepi cu o constructie si termini cu alta!

Stereotipurile sunt situatii care se repeta in familie, in societate, la locul de munca, pana cand devin stari de normalitate, banalitati pe care le punem in practica in mod automat. Cele mai multe stereotipuri sunt utile si chiar pot salva vieti. Exemplu: cainii vagabonzi te pot ataca, in orice moment, asa ca evita-i sau treci cu atentie pe langa ei. Sunt, insa, stereotipuri care nu ne ajuta cu nimic, ba chiar ne pun piedici in evolutie. Despre acestea, in materialul de mai jos.

Un om cu bune maniere se formeaza in familie, continua educatia in scoala si se autoeduca apoi in mod cotidian. Bunele maniere nu sunt, asadar, doar pentru cei mari, ci si pentru cei mici. La scoala, exista o serie de reguli comportamentale pe care orice elev model ar trebui sa le respecte.

Actionam conform invatarii si obisnuintelor deprinse din familie si din societate. Este firesc sa procedam astfel, pentru a ne putea integra. Sunt, totusi, toate aceste obiceiuri cele potrivite? Nu. Iata o lista cu cele mai inutile comportamente pe care oamenii le pun in practica la scara larga.

Energia umana este esentiala pentru buna functionare a organismului, fiind combustibilul de care sufletul are nevoie. O asemenea energie se poate regenera, dar se si poate pierde cu usurinta, mai ales daca stam in preajma oamenilor toxici, care gandesc tot timpul negativ.

Limba este un organ pe care il folosim constant, dar caruia nu-i acordam prea multa atentie. Folosim limba pentru cele mai de baza functii ale vietii, cum ar fi mancatul si vorbirea, insa acest organ face mai multe decat credem.

De ce o persoana moderna ar trebui sa cunoasca etichetele, codul bunelor maniere? Am putea spune ca viata e prea scurta, prea intensa si plina de stres, pentru a tine cont de astfel de reguli. Nu e chiar asa! Normele comportamentale nu se demodeaza niciodata si arata ce fel de persoana esti, ce nivel de educatie ai.

Societatea evolueaza fara oprire. Apar lucruri. Dispar lucruri. E in legea firii, cum se spune. Sa nu uitam ca in anii 70-80, cartile si filmele de fictiune ne aratau imagini cu oameni care comunicau prin touchscreen, sateliti superinteligenti, telefoane fara fir, cuptoare cu microunde, etc. Multe dintre fantasmele creatorilor de literatura SF au devenit realitate. Se va transforma zona stiintifico-fantastica de azi in realitate, peste 20-30 ani? Nu stim cu exactitate. Insa, pe baza trendurilor sociale globale, am intocmit o lista de predictii.

Chiar si cand mintim convingator, corpul nostru spune totul. Acest fenomen se intampla, de obicei, deoarece limbajul corporal este ignorat de catre un mincinos. Psihologii considera ca pentru a detecta mai usor o minciuna trebuie sa urmaresti cu atentie limbajul corpului.

Felul in care mergi poate spune multe despre tine! Personalitatea ta are legatura cu felul in care pasesti zi de zi, altfel spus. Oamenii de stiinta au creat niste etaloane in care cu totii ne incadram mai mult sau mai putin. Iata despre ce este vorba.

Culoarea preferata poate spune multe despre personalitatea unui om. Daca iubesti , spre exemplu, negrul(o non-culoare, in realitate, alaturi de alb), s-ar putea sa fii o persoana misterioasa si cam retrasa, care nu se simt grozav in mijlocul oamenilor necunoscuti. Nu e obligatoriu, dar e foarte posibil. Astazi, am ales sa scriem despre galben, o culoare foarte cunoscuta, dar care nu se afla in topul culorilor preferate la nivel mondial.

Creierul ne joaca de multe ori feste, dar ne dam seama repede si putem repara situatia. Exista , insa, momente deloc putine pe parcursul unei zile, cand creierul is face de cap, iar noi nu sesizam. Chiar si cele mai obisnuite actiuni nu sunt doar obiceiuri, ci si trucuri ale mintii noastre.

Sunt o multime de momente care ne strica fiecare zi. Fie ne apuca sughitul , intr-un moment nepotrivit, fie ne simtim storsi de energie la birou si multe alte detalii care ne pot scoate din starea de bine. Pentru toate acestea exista anumite trucuri foarte eficiente.

Exista calitati pe care lumea din jur le poate considera ciudate. In realitate, ele sunt o virtute a oamenilor destepti, a persoanelor cu IQ-ul peste medie. Spre exemplu, oamenii de stiinta au dovedit ca persoanele care folosesc un limbaj colorat si injura din cand in cand sunt mai destepti decat majoritatea. Exista o lista intreaga de calitati ciudate care denota un IQ mare. Iata ce include aceasta:

Nu o data ai avut o reactie de uimire, admiratie, suparare, nervozitate etc insotita de un zgomot scurt, mediu sau lung! Acel zgomot este o interjectie! Prin definitie, interjectia este acea parte de vorbire neflexibila care exprima un sentiment, un ordin, un indemn, un sunet din natura sau o modalitate de adresare. Interjectiile care imita in mod aproximativ zgomote/sunete sunt denumite onomatopee.

Adunari, scaderi, inmultiri. Cuvinte de baza in matematica. Chiar daca te-ai maturizat si nu le mai exersezi zilnic, tot ai nevoie de ele in calculele cotidiene. Pentru copilul tau, in schimb, matematica poate fi infricosator de dificila sau poate fi simpla si frumoasa! Depinde cum deprinde! Exista cateva trucuri fascinante prin intermediul carora iti vei invata copilul matematica fara teama si fara batai de cap! Mai mult, credem ca va fi fascinat!

In fiecare an, in noaptea de 24 spre 25 decembrie, cand luminitele bradului impodobit ne incalzesc sufletele, Mos craciun vine pe sania trasa de reni cu daruri, bucurii si sperante pentru fiecare, dar in special pentru copiii cuminti si ascultatori!