Cei mai multi dintre noi facem dus zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Nu ne putem imagina viata altfel, mai ales in zilele toride, cand transpiram peste masura! Este , insa, cea mai buna varianta pentru organismul uman? Poate o sa ti se para straniu, dar nu e bine sa ne spalam pe corp in mod cotidian. Specialistii recomanda dusul la 2 zile! Iata de ce.
Igiena
Chiar daca pare un lucru banal, multi trateaza superficial igiena personala, incepand de la spalatul pe dinti si pana la dusul zilnic. Din pacate, lipsa igienei adecvate este un factor important al aparitiei multor boli sau infectii. Afla principalele reguli despre igiena si tine la distanta microbii si virusii daca iti pasa de sanatate!
Probabil ca nu exista om modern sa nu se bucure de un dus, dupa o zi grea de munca. In general, oamenii prefera apa calda sau chiar fierbinte. Cum ai reactiona , insa, daca ti-am spune ca e bine sa faci dus cu apa rece? Nu. Nu e o gluma. Exista o multime de beneficii pe care apa rece le aduce organismului.
Inca mai exista oameni care cred ca, pentru a elimina placa dentara, trebuie sa perieze dintii foarte tare. Nimic mai gresit! Placa dentara este atat de moale incat o poti indeparta si cu o bucatica de panza. Ai nevoie, totusi, de o periuta de dinti pentru a putea sa cureti toate colturile gurii(danturii)! Asadar, nu e necesar sa aplici o presiune mare pe dinti, ci sa faci o periere completa!
Organismul uman e fascinant si inca misterios din multe puncte de vedere. Oamenii de stiinta incearca sa caute cat mai multe raspunsuri, iar noutatile sunt, de cele mai multe ori, uimitoare. De fapt, exista descoperiri nu chiar recente despre organismul uman pe care, totusi, putini dintre noi le stim. Despre acestea, in materialul urmator.
Nimic nu se compara cu sunetul produs de o cutie de suc desfacuta intr-o zi torida de vara. E o senzatie de satisfactie unica pe care credem ca orice om a trait-o macar o data in viata. Ne intrebam, insa: ai avut grija sa cureti cutia in partea ei superioara inainte de a o desface? Daca nu ai facut-o, afla ca ar trebui sa schimbi obiceiul. Capacul unei astfel de cutii poate contine mii de bacterii si alti microbi extrem de periculosi!
Pielea unui singur om gazduieste aproximativ 1,5 trilioane de microbi! Nu toti, insa, sunt periculosi pentru organism. Din contra! Anumite bacterii sunt importante pentru sanatatea noastra. De aceea nu este necesar sa speli anumite parti ale corpului cu sapun, in timp ce alte zone trebuie spalate zilnic cu sapun!
Respiratia urat mirositoare(halena/halitoza) pare un subiect tabu in societatea moderna, desi este larg raspandita. Ne e rusine, de obicei, sa vorbim despre acest subiect, chiar daca problema persista. Din pacate, halena netratata poate afecta calitatea vietii, deoarece se pot instala complexe de inferioritate si chiar se pot distruge relatii. Iata ce cauzeaza halena de dimineata si cum o poti combate.
Oamenii se scobesc in nas din varii motive: simt ca nu pot respira cum trebuie, sunt nervosi sau poate plictisiti. Indiferent de motiv, oricine a facut acest gest deloc placut macar o data in viata. Stim ca nu e decent sa ne scobim in nas, mai ales cand ne aflam intr-un spatiu public. Cati dintre noi stim, insa, ca e si periculos sa facem asta?
Sapunul de casa este foarte cautat, in ultima perioada, deoarece este facut din ingrediente de incredere si nu contine chimicale care sa puna sanatatea in pericol. Exista o multime de retete pentru sapunul de casa. Azi, iti vom prezenta doua retete care, cu siguranta, iti vor fi pe plac.
Periuta de dinti este esentiala pentru sanatatea danturii si a cavitatii bucale. Un periaj impropriu, spalarea rara a dintilor, ingrijirea deficitara a periutei de dinti si schimbarea tarzie a acesteia din urma sunt chestiuni care pot duce la probleme de dantura. Indiferent daca alegi periuta manuala sau automata, trebuie sa tii cont de sfaturile de mai jos.
Menstruatia e intarziata intotdeauna dintr-o anumita cauza, insa nu e obligatoriu ca femeia respectiva sa fie insarcinata. Sunt multe alte motive pentru care ciclul menstrual intarzie. Despre toate acestea in cele ce urmeaza.
Flatulenta reprezinta acumularea excesiva de gaze in stomac, dar si procesul de evacuare a acestora prin anus. In popor, flatulenta este cunoscuta ca basina sau vant si inca este un subiect tabu pentru multi romani. De mici suntem educati cum ca e rusine sa ne basim in public, ca trebuie sa tinem gazele in stomac, pana cand ajungem intr-un loc unde nu deranjam pe nimeni.
Dintii se pot ingalbeni din mai multe cauze. Alimentatia, acumularea de placa bacteriana si imbatranirea cauzeaza petele nedorite de pe dinti si alte probleme ale danturii. Din pacate, smaltul dentar nu poate fi inlocuit, insa exista solutii de impiedicare a procesului de distrugere. Iata cum poti proteja smaltul existent, ajutandu-l sa se remineralizeze. Astfel, vei avea, din nou, dinti frumosi si albi.
Cerumenul(ceara din urechi) are rol de protectie, curatand urechea si blocand patrunderea impuritatilor. O atentie sporita trebuie sa dai, insa, culorii si mirosului cerumenului. Acestea pot dezvalui anumite probleme de sanatate. Asadar, cand cureti urechile, fii atent si la aceste detalii!
Igiena interna a urechii este considerata normala in societatea moderna! Nu este necesara, insa! Altfel spus, nu scoate ceara din urechi pentru ca nu te ajuta la nimic! Din contra! Cerumenul(ceara) are rol de protectie, curatand urechea si blocand patrunderea impuritatilor. Pe de alta parte, e necesara o igiena a urechii la nivel extern: eliminarea cerumenului din zonele vizibile si curatarea urechii externe.
Spalatul pe dinti trebuie sa fie parte din viata noastra cotidiana! O igiena precara a danturii va duce, mai devreme sau mai tarziu, la probleme de sanatate atat la nivelul gurii, cat si la stomac. Pastele de dinti din comert sunt cele mai uzitate, insa, nu sunt chiar cele mai sanatoase. Contin ingrediente destul de toxice precum fluorura de sodiu, triclosanul sau colorantii artificiali. Poti evita, din fericire, acest tip de produse. Foloseste pasta de dinti naturala, pe care o poti obtine foarte simplu acasa!
Sapunul de casa este foarte cautat, in ultima perioada, deoarece este facut din ingrediente de incredere si nu contine chimicale care sa puna sanatatea in pericol. Exista o multime de retete pentru sapunul de casa. Noi ne vom opri asupra celei mai simple.
Vara, eram obisnuiti sa purtam haine si accesorii lejere. Nu va fi la fel si in acest sezon, cand masca de protectie va deveni indispensabila in spatiile inchise, dar si in spatiile deschise aglomerate. La peste 30 grade, sa ai gura si nasul acoperite nu reprezinta deloc o placere. Cu siguranta, se instaleaza disconfortul, oricat ai fi de rezistent/a. De aceea, te sfatuim cum sa porti o masca de protectie pe timp de canicula.
Purtarea mastii de protectie poate crea disconfort, mai ales persoanelor care poarta ochelari de vedere. Acestia din urma se aburesc chiar si cand afara sunt temperaturi ridicate. Pentru a evita aceasta neplacere, ai la indemana cateva metode.
Tatuajele sunt din ce in ce mai populare. Statisticile ultimilor ani arata ca 43% dintre oameni isi fac un tatuaj pentru a-i onora pe cei dragi, iar 37% pentru stil. Restul o fac din pasiune pura: pentru ca le place ideea de a avea macar un tatuaj. Totusi, nu te avanta sa iti faci tatuaje sau, macar, alege cu grija zona corpului! Medicii si artistii tatuatori ne sfatuiesc sa nu tatuam anumite parti ale corpului. Care sunt acestea si de ce, vezi in cele ce urmeaza:
Cele mai citite
Abonare