Auto&Moto

Detinerea unui autovehicul sau a unei motociclete presupune un minim de cunostinte mecanice. Citeste articolele noastre si afla sfaturi utile despre cum sa-ti intretii vehicului pe doua sau pe patru roti!

Termostatul este un aparat care regleaza temperatura unui sistem, pentru a o pastra la un anumit nivel.

Dealerii de masini sunt vazuti in general ca persoane fara scrupule, care ar face pentru a-si atinge targetul de vanzari, fiind dispusi chiar sa denatureze adevarul.

Mersul cu masina pe distante lungi, pe timp de iarna, poate fi mai periculos decat pe timp de vara, din cauza furtunilor de zapada imprevizibile, care reduc vizibilitatea si din cauza carosabilului alunecos.

In timpul iernii masinile consuma mai mult combustibil, datorita conditiilor meteo nefavorabile.

Usile de la masina pot ingheta la temperaturi scazute, nemaiputand fi deschise in momentele cele mai nepotrivite.

Hidroplanarea sau acvaplanarea unui autovehicul are loc atunci cand apa dintre roti si carosabil nu poate fi inlaturata, pelicula de apa strangadu-se in partea din fata a rotilor, iar presiunea apei fiind mai puternica decat cea din roti, pierdandu-se contactul cu solul.

Daca doriti sa mergeti in vacanta, in vizita la rude sau trebuie sa va deplasati in interes de serviciu, iata cateva sfaturi despre cum sa va pregatiti pentru o calatorie lunga cu masina:

Nu este nevoie sa apelati la ajutorul unui mecanic pentru a va intretine masina in mod corespunzator.

Iata ce trebuie sa faceti pentru a efectua o parcare paralela sau laterala in mod corect:

Stergatoarele de parbriz trebuie inlocuite atunci cand se deterioreaza, daca scartaie sau daca nu mai functioneaza in mod corespunzator.

Daca doriti sa incarcati instalatia de aer conditionat din masina veti avea nevoie de un kit ce incarcare, de freon (agent frigorific), de ochelari de protectie si de anumite informatii, dupa cum urmeaza:

Folia pentru parbriz se deterioreaza in timp, schimbandu-si culoarea sau formand mici bule de aer, caz in care trebuie indepartata, lucru care nu este deloc usor. Iata 5 metode de indepartare a foliei pentru parbriz:

1. Soare + amoniac

Trebuie sa aplicati aceasta metoda intr-o zi insorita, deoarece in caz contrar nu va avea efect.

Iata ce trebuie sa faceti daca urmeaza sa va angajati ca dispeceri sau sunteti doar curiosi cum se utilizeaza o astfel de consola:

Marca anvelopelor (Michelin, Goodyear, etc.) este inscriptionata pe lateralul acestora.  

Daca trebuie sa conduceti pe un drum noroios este bine de stiut ca acesta poate fi destul de alunecos si ca masina se poate impotmoli.

Un alternator de masina genereaza intre 13 si 18 volti, care ajuta la buna functionare a aparatelor electronice din masina si permit pornirea acesteia, in timp ce reincarca bateria.

Multi oameni se tem sa stea asezati prea mult timp in masina, deoarece aceasta poate fi o experienta destul de neplacuta, daca nu stati intr-o pozitie comoda.

In sezonul rece este foarte important sa curatati gheata de pe parbrizul masinii pentru a avea o buna vizibilitate in trafic, evitand astfel posibilele evenimente.

Nivelul lichidului de frana scade odata cu uzarea sabotilor de frana.

Siguranta in trafic este cu atat mai importanta in sezonul rece, deoarece carosabilul poate fi acoperit cu zapada sau gheata.