Peste

Gustos, hranitor, sanatos. Acestea sunt doar cateva dintre calitatile pestelui. Afla cum il poti gati cel mai bine pentru a bebeficia din plin de calitatile sale nutritive si gustative!

Pastruga este un sturion de dimensiuni medii care traieste in Marea Neagra, in Marea Caspica si in Marea Azov.

Nisetrul este un peste migrator din familia sturionilor care traieste inclusiv la noi in tara, in Dunare si Marea Neagra.

Nisetrul pane inseamna peste taiat in felii si dat prin faina, ou si pesmet inainte de a fi prajit.

Una dintre cele mai sanatoase retete preparate la foc sunt cele pe baza de peste asezonat cu legume fierte.

Cega la gratar este un preparat usor de asimilat de catre organism care se prepara cat a-i zice “peste”.

Ingrediente pentru reteta cega la gratar:

Pentru reteta de cega prajita la tigaie sau ceaun cea mai mare provocare este desprinderea solzilor.

Cega este buna in orice combinatie.

Cega este un soi de sturion asiatic, de dimensiuni mici in comparatie cu ceilalti pesti din clasa sturionilor.

Pentru amatorii de preparate culinare dulci, dar si de peste, stiuca umpluta si indulcita cu zahar nu poate lipsi cu ocazia unei mese speciale.

Pentru stiuca la cuptor se folosesc aceleasi ingrediente ca la reteta stiuca fiarta si umpluta cu garnitura de legume.

Ingrediente:

Stiuca este un peste rapitor, asemeni salaului si se poate gati in diverse moduri: fiarta, la cuptor, cu diverse umpluturi, asezata pe pat de legume sau sub forma de budinca.

Salaul este cel mai important peste rapitor de apa dulce dupa stiuca.

Rasolul de stiuca se prepara similar cu salaul rasol.

Salaul pane este o reteta la minut care nu necesita o pregatire indelungata, dar nici prea multe ingrediente. Este suficient sa ai la indemana cateva fileuri de peste sau sa transezi un peste in fileuri.

Chiar daca nu traiti in Delta Dunarii unde pestele proaspat se gaseste la discretie, este bine sa cautati pentru aceasta reteta salau proaspat, nu congelat.

O reteta hranitoare pe baza de peste este salaul la cuptor umplut cu stiuca si alte ingrediente hranitoare.

Salaul este un peste de apa dulce care poate fi gatit fiert, sub forma de rasol, dar si cu sos de maioneza.

Iata cum se prepara:

Salaul este un peste apreciat pentru carnea sa alba, frageda, gustoasa si fara prea multe oase.

Acest peste de apa dulce si usor salmastra se caracterizeaza prin corpul alungit, spatele de culoarea cenunusiu-verzuie si abdomenul argintiu, capul lung si ochii mari si gura cu o multime de dinti mici.

Porcusorul este o specie de peste de talie mica, traieste in apele maloase submontane sau in raurile de la campie din tara noastra, dar si din Europa.

Aterinele fac parte din grupul pestilor migratori care vin in lacurile de pe litoral sau in Marea Neagra pentru a se reproduce.