Peste

Gustos, hranitor, sanatos. Acestea sunt doar cateva dintre calitatile pestelui. Afla cum il poti gati cel mai bine pentru a bebeficia din plin de calitatile sale nutritive si gustative!

Pentru stiuca la cuptor se folosesc aceleasi ingrediente ca la reteta stiuca fiarta si umpluta cu garnitura de legume.

Ingrediente:

Stiuca este un peste rapitor, asemeni salaului si se poate gati in diverse moduri: fiarta, la cuptor, cu diverse umpluturi, asezata pe pat de legume sau sub forma de budinca.

Salaul este cel mai important peste rapitor de apa dulce dupa stiuca.

Rasolul de stiuca se prepara similar cu salaul rasol.

Salaul pane este o reteta la minut care nu necesita o pregatire indelungata, dar nici prea multe ingrediente. Este suficient sa ai la indemana cateva fileuri de peste sau sa transezi un peste in fileuri.

Chiar daca nu traiti in Delta Dunarii unde pestele proaspat se gaseste la discretie, este bine sa cautati pentru aceasta reteta salau proaspat, nu congelat.

O reteta hranitoare pe baza de peste este salaul la cuptor umplut cu stiuca si alte ingrediente hranitoare.

Salaul este un peste de apa dulce care poate fi gatit fiert, sub forma de rasol, dar si cu sos de maioneza.

Iata cum se prepara:

Salaul este un peste apreciat pentru carnea sa alba, frageda, gustoasa si fara prea multe oase.

Acest peste de apa dulce si usor salmastra se caracterizeaza prin corpul alungit, spatele de culoarea cenunusiu-verzuie si abdomenul argintiu, capul lung si ochii mari si gura cu o multime de dinti mici.

Porcusorul este o specie de peste de talie mica, traieste in apele maloase submontane sau in raurile de la campie din tara noastra, dar si din Europa.

Aterinele fac parte din grupul pestilor migratori care vin in lacurile de pe litoral sau in Marea Neagra pentru a se reproduce.

Guvizii traiesc in Marea Neagra, dar se adapteaza cu usurinta si in apa dulce.

Alaturi de saramura de crap si saramura de biban, un alt peste de apa dulce, numai bun de cosumat sub forma de saramura sau fript in tigaie este carasul.

Bibanul este un peste rapitor de apa dulce, care poate fi pescuit tot timpul anului.

Pentru cei care vor sa manance sanatos si nu suporta prajelile din motive de sanatate, o solutie rapida de preparare a crapului este cea la gratar.

Atunci cand aveti posibilitatea sa preparati in aer liber o carne suculenta la protap, puteti inlocui carnea de porc, de oaie sau de berbecut cu un crap mare si proaspat, pescuit chiar de dumneavoastra.

Crapul prajit se prepara rapid si poate fi servit cu felii de lamaie sau cu mujdei de usturoi si mamaliga, dupa preferinte.

Preparat la cuptor impreuna cu ulei si condimente, crapul este un peste gustos de apa dulce care poate fi servit simplu sau impreuna cu o garnitura de legume sau orez.

Crapul fript la cuptor este o reteta cu peste sanatoasa si usor de preparat.

O reteta de week-end gustoasa si sanatoasa, care se prepagateste cat ai zice “peste” este crapul la cuptor.