Legume si condimente

Afla cum poti pastra legumele mai mult timp, cum le poti conserva sau cum poti prepara diverse condimente.

Ai o recolta bogata de ardei? Ii vei conseva, cel mai probabil. la saramura si la otet, in stilul traditional. Te sfatuim sa pregatesti o parte dintre ei si in alt stil, indiferent ca vorbim de ardei gras, kapia sau gogosar. Avem o reteta aparte de marinare a ardeilor. Ia o foaie si un pix si noteaza!

Rosiile pot fi conservate in multe feluri in varianta gogonele sau atunci cand ajung la maturitate. Dintre toate retetele de conservare, ne-am oprit azi asupra uneia care implica folosirea cepei, dar nu si a usturoiului sau a verdeturilor.

Ai avut busuioc din belsug in gradina? L-ai consevrat dupa pofta inimii, dar tot ti-a mai ramas? In aceasta situatie, ai doua variante. Ori il usuci si il pastrezi intr-o punga de hartie, ori faci un otet foarte gustos si delicat din el. Acest otet poate fi folosit in aproape orice reteta, fiind un inlocuitor excelent atat pentru otetul de mere, cat si pentru cel de struguri.

Exista cateva metode prin care sa pastrezi frunzele de menta proaspete cat mai mult timp. Cea mai usoara si eficienta cale este sa le pui in apa, exact asa cum procedezi cu florile. Daca ai taiat, deja, tulpinile, poti obtine rezultate foarte bune si congelandu-le.

Iti place porumbul peste masura? L-ai consuma cu mare placere si pe timp de iarna? Daca da, atunci trebuie sa inveti cum sa conservi porumbul. Te ajutam cu o reteta foarte simpla. Vei manca porumb suculent si dulce toata iarna!

Orice gospodina isi face timp pentru a pune muraturile. Varza, gogonelele si castravetii se afla printre clasicele legume din butoi. Pe langa acestea, poti adauga si alte bunatati, cum ar fi pepenele verde. Daca nu stii reteta de conservare la saramura pentru pepene, astazi iti dam o mana de ajutor.

Vrei sa inlocuiesti carbohidratii cu alimente mai hranitoare si mai sanatoase? Daca da, atunci ar trebui sa consumi quinoa neagra! Aceasta pseudocereala bogata in proteine si aminoacizi are o aroma mai dulce decat quinoa alba, ceea ce o transforma in alimentul ideal alaturi de legumele sau sosurile tale preferate.

Lintea este o leguminoasa ce devine din ce in ce mai populara si in Romania. Se consuma in multe retete, fiind foarte consistenta, gustoasa si sanatoasa. Poti asezona lintea cu o varietate de ierburi, condimente si alte alimente.

Sparanghelul alb este, de fapt, sparanghel standard (verde) ce nu a crescut niciodata deasupra solului; lipsa luminii solare impiedica dezvoltarea clorofilei. In general, sparanghelul alb are o aroma mai blanda si un invelis mai dur decat omologul sau verde. Fierberea si pregatirea la abur sunt cele mai populare moduri de a gati sparanghelul alb, insa prajirea si gratarul sunt si ele metode destul de comune.

Vrei o gustare rapida si delicioasa? Daca da, avem o reteta sa ne tii minte! Este vorba despre gustarea asiatica ce are la baza castraveti proaspeti si morcovi. Gustarea se poate consuma simpla sau in combinatie cu diverse mancaruri, cu sau fara carne. Dar sa lasam vorbaria! Ia un pix si o foaie si noteaza!

Caramelizarea cepei este un truc simplu si eficient, pe care bucatarii recunoscuti il folosesc pentru a adauga aroma mancarii. Poti sa faci si tu asta in intimitatea bucatariei tale. Ai nevoie de timp, placere si putina pricepere. La final, ceapa caramelizata iti va fi de mare folos in sosuri(dip-uri) paste sau supe.

Scortisoara are multe utilizari culinare. Poate fi folosita si pentru a imbunatati sanatatea datorita nivelului sau ridicat de antioxidanti, precum si proprietatilor sale antiinflamatorii. Asadar, fie ca il vei folosi pentru sanatate sau pur si simplu pentru gustul sau, uleiul de scortisoara este o alegere ideala.

Esti innebunit/a dupa consumul de morcovi? Vrei sa faci o pauza de la consumul de carne sau chiar esti vegetarian/a? Daca da, atunci aceasta reteta aparte este pentru tine. Vorbim despre prepararea morcovilor in stil coreean!

Patrunjelul se poate pastra si cateva luni bune la congelator. Din pacate, aceasta metoda diminueaza proprietatile patrunjelului cu 15-20%. Exista, insa, o metoda mai eficienta de pastrare a patrunjelului! Timp de o luna il vei putea folosi fara sa fii nevoit/a sa-l ingheti! Lesne de inteles ca verdeata nu isi va pierde mai deloc din beneficii!

Te afli in perioada Postului sau poate , pur si simplu, nu consumi carne? Daca esti intr-o astfel de situatie, aceasta reteta asta este pentru tine. Snitelele din cartofi, caci la ele facem referire, se prepara rapid si ofera un gust de neuitat. Le poti consuma inclusiv la micul dejun!

Castravetii se conserva, prin traditie, peste iarna. Cei mai multi dintre noi ii preferam la saramura sau in otet, consumandu-i pana primavara devreme. Exista , insa, si alte metode de conservare. Despre acestea vom scrie in materialul de mai jos.

Chutney este o conserva consistenta care poate fi preparata dintr-o varietate de fructe, legume si condimente. Exista multe retete de chutney, insa toate au la baza o procedura de baza, pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza.

Ghindele sunt fructele stejarului pe care, cel mai probabil, le asociezi cu hrana pentru veverite sau pentru porci mistreti. In realitate, ghindele pot reprezenta o hrana de calitate si pentru om! Azi iti aratam cum trebuie sa pregatesti fructele stejarului pentru a obtine o gustare hranitoare si sanatoasa.

Romanii sunt, in general, mari iubitori de vinete. Le consuma intr-o diversitate de retete, de la salata de vinete pana la mancarea de vinete. Multi pun aceste legume delicioase si la conserva pentru iarna. Despre aceasta metoda vom scrie azi. Iti prezentam o reteta de vinete la borcan care, foarte probabil, va intra pe lista ta de favorite.

Lecso este o mancare traditionala din Ungaria. Vorbim despre un ragut delicios sau o tocana de legume care contine, de obicei, ardei grasi, rosii, ceapa, sare si boia dulce/iute macinata. Mai jos ti-am pregatit o reteta simpla de lecso picant.