Legume si condimente

Afla cum poti pastra legumele mai mult timp, cum le poti conserva sau cum poti prepara diverse condimente.

Cresonul sau hrenita este o planta erbacee legumicola, cu flori albe de dimensiuni mici. Este cultivata pentru frunzele sale care se folosesc la salate sau sub forma de condiment.

Telina, denumita de unii si Viagra Saracului, este foarte apreciata datorita caracteristicilor sale terapeutice. Aceasta planta legumicola este un medicament  bogat in minerale si vitamine, dar si un adevarat deliciu culinar, gustul sau inconfundabil oferind specificitate mancarii.

Usturoiul este un adevarat medicament pentru corpul tau. Consumat in mod echilibrat, acesta poate preveni si chiar vindeca multe boli. Nu ezita sa il consumi, mai ales in sezonul rece, cand imunitatea organismului tau scade simtitor!


Maghiranul sau Majorana Hortensis  este o planta aromatica recunoscuta pentru parfumul delicat. Inca din vechime, aceasta minunatie a naturii a fost folosita pe post de condiment in diversele bucatarii ale lumii.

Crema rece de gutui(quince snow) se obtine relativ simplu si nu necesita o investitie mare de bani. Reteta are la baza fructele de gutui, iar produsul final reprezinta un deliciu in orice sezon.

In mod normal, orice tarta este preparata pe baza de oua. Pentru toti cei care nu consuma, insa,  produse de origine animala, exista o alternativa de luat in seama: tarta de praz VEGANA.

Sparanghelul ce urmeaza sa fie gatit poate fi mai gros sau mai subtire, insa trebuie sa fie neaparat proaspat, verde si ferm la atingere.

Ketchup-ul de casa se face din ingrediente naturale si contine doar 9 calorii, fiind  foarte sanatos si extrem de util in curele de slabire. Iata cum se prepara:

Ciupercile uscate sunt pline de savoare, se pot folosi in multe feluri de mancare (supe, rizoto, paste) si pot fi pastrate timp indelungat.

Broccoli este o leguma foarte sensibila, care se ofileste destul de repede, daca nu este pastrat in conditii optime.

Se aleg pentru conservele de iarna vinete tinere, proaspete, de marime potrivita, care sa incapa cate doua intr-un borcan.

Ardeii verzi sunt umpluti vara cu orez sau carne si dati la cuptor. Iarna ei pot fi folositi la conserve si umpluti cu legume radacinoase.

In categoria legumelor umplute cu radacinoase prajite in bulion intra rosiile, ardeii si vinetele.

Bulionul se poate obtine atat din rosii, cat si din ardei grasi sau din gogosari. Ardeii dulci si rosii sunt un concentrat natural de vitamine (A si C), de aceea pot fi folositi iarna la diferite mancaruri, atunci cand in comert nu mai gasim ardei proaspeti de gradina.

Rosiile in bulion se obtin din patlagele mici si coapte, dar inca tari si sanatoase.

Conservele de legume asortate pentru iarna ocupa mai putin spatiu decat cele conservate in borcane separate.

Ca in fiecare toamna, trebuie sa umplem camara cu diverse muraturi conservate in otet. Chiar daca nu ai incercat pana acum, este timpul sa testezi ardeii grasi copti, conservati in otet pentru iarna.

Castravetii se conserva in ote toamna impreuna cu arpagic, usturoi si hrean. Pentru conservare ai nevoie de borcane care se inchid etans cu capac.

In categoria conservelor de toamna, conopida marinata in otet se poate prepara simpla sau in combinatie cu gogosari.

Preparatele italiene clasice, cum ar fi pizza, bruschette, paste, orez, supe sau tocane sunt de obicei aromatizate cu un amestec de plante, care le confera un gust deosebit.