Legume si condimente

Afla cum poti pastra legumele mai mult timp, cum le poti conserva sau cum poti prepara diverse condimente.

Macrisul este o planta perena de la care folosim frunzele in diverse preparate culinare. Macrisul se pregateste similar cu urzicile.

Aceasta reteta poate fi preparata pentru masa de seara.

Budinca de spanac este o reteta delicioasa daca adaugati la ea 3-4 felii de mezel pentru gust.

Aceasta reteta se poate prepara in orice sezon, fie din spanac proaspat, fie cu spanac congelat.

Iahnia de cartofi este mai putin cunoscuta decat iahnia obtinuta din fasole boabe.

O reteta de post numai buna de preparat in aceasta iarna sunt chiftelele de cartofi prajite in ulei.

Iofca sunt un tip de taitei de casa asezonati cu tipul de ciuperci preferat (manatarci, hribi sau sbarciogi), bulion si branza.

Pentru aceasta reteta se folosesc de preferinta cartofi chifle.

Cartofii noi inabusiti in unt sau untura se rumenesc in cuptor pana capata o pojghita crocanta de culoare galben-maronie.

Cartofii noi se consuma primavara si sunt deliciosi daca ii asezonati cu diverse ierburi aromate cum sunt rozmarinul si mararul.

Din categoria zarzavaturilor pentru ciorba fac parte morcovii, ardeii grasi si fasolea verde.

Zarzavatul se pastreaza bine pentru iarna in pivnite uscate si aerisite, acolo unde exista conditii in acest sens.

Bogat in ulei volatin, mararul este originar din zona medietaneana si din sudul Rusiei.

Verde sau uscat, patrunjelul este o adevarata explozie de vitamine (in special vitamina C si K).

Leusteanul este o planta aromata care da o savoare deosebita ciorbelor de porc, de perisoare sau de vita.

Deoarece leusteanul nu se gaseste pe piata pe tot parcursul anului, atunci cand nu il putem consuma in stare proaspata, leusteanul se congeleaza sau se usuca, asemeni patrunjelului verde.

Mod de pregatire :

Alaturi de fasolea pastai, in sare se pot pastra la fel de bine si ardeii.

Folosite adeseori la rularea sarmalelor, frunzele de vita de vie pot fi conservate si intrebuintate iarna sau in alt anotimp in loc de varza.

Tarhonul face parte din grupa ierburilor si condimentelor aromate.

Sursa bogata de vitamine din complexul B, ciupercile se prepara intr-o diversitate de combinatii atractive.

Conopida cu morcovi in saramura se pune la borcan sau in butoi incepand cu luna octombrie, cand se conserva majoritatea muraturilor pentru iarna.